Saçınız neden kepeklenir? Çözüm önerileri nelerdir?

Hemen hemen her insanın başına gelebilecek saç kepeklenme durumu, ciddi bir sorun olmasa da can sıkıcıdır. Zira elimizi saçımıza attığımız her an, saç derisinden dökülen parçalar etrafa saçılır. Bu durum sosyal hayatta bizi rahatsız ettiği gibi, bakımsız biri gibi görünmemize neden olur. Ancak Kadıköy kuaför tavsiyeleri ile, bu can sıkıcı sorundan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Gelin şimdi kepeklenme sorunu ve çözüm önerilerine göz atalım.

Saç neden kepeklenir?

Saçın kepeklenme sorunu, saç derisinin kuruması ve dökülmesiyle sonuçlanır. Bu durumda saç derisinden kopan parçalar ya saç yüzeyinde kalır ya da etrafa saçılır. Genel olarak saç derisi kepeklenme sorunu, şu gibi durumlardan kaynaklanır:

  • Saçı aşırı yıkamak
  • Saçı yeterince taramamak
  • Yanlış/eksik şampuan kullanmak
  • Sıcaklıkların aniden düşmesi: Saç derisinin kurumasına neden olur.
  • Saçı gerektiği kadar yıkamamak
  • Aşırı stres ve ani duygu durum değişiklikleri
  • Fön makinesini orantısız kullanmak
  • Hormonal durumlar
  • Seboreik Dermatit: Saç derisinde aşırı hücre üretilmesine neden olan bir rahatsızlık.

Yukarıdaki durumlar, saçın kepeklenmesine neden olacaktır. Eğer şu anda saçlarınız kepekliyse, gelin aşağıdaki çözüm önerilerine beraber göz atalım. Kadıköy kuaför olarak verdiğimiz tavsiyeler sayesinde, birkaç yıkmada saç kepeklenme sorunundan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Elbette bu tavsiyeleri düzenli olarak uygulamalı ve aksatmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi durumda saçlarınız yeniden kepeklenebilir.

Kepekli saç nasıl anlaşılır?

Aslında her saç bir miktar kepek barındırır. Zira saç derisindeki ölen hücreler, saç yüzeyinde birikir ve kepeğe neden olur. Kepekli saç derisi ise kaşınır, kızarır ve hassaslaşır. Bu durumda birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler başlıca şöyle sıralanabilir:

  • Ciltte döküntü
  • Kuruluk
  • Kaşıntı
  • Şişme ve
  • Kızarıklık

Eğer saç derinizde yukarıdaki reaksiyonlar gerçekleşiyorsa, saçınız kepeklenmeye başlar ya da çoktan kepeklenmiştir. Esasen saçınızı ellerinizle tarayarak kepeklenme durumunu da kontrol edebilirsiniz.

Saç kepeklenmesi çözüm önerileri

Saç kepeklenmesi sorunun ciddiyeti; yaşa, cinsiyete, kepeğin şiddetine ve beslenme durumuna göre değişebilir. İki tür olan kepek, kuru ve yağlı kepek olarak ayırt edilir. Kuru kepek oldukça küçük ve beyaz renkliyken yağlı kepek ise daha büyük ve sarımsı renktedir. Her iki kepek türü de saçı rahatsız eder. Kadıköy kuaför merkezi olarak verdiğimiz tavsiyelere uymanız, saç derisindeki kepeği azaltabilir.

Doğru şampuanı seçin

Saç derisindeki yağ oluşumundan sorumlu sebum, dengesiz bir değere sahip olursa kepeklenme meydana gelebilir. Bu nedenle sebum dengesini koruyan bir şampuan tercih etmeniz gerekmektedir. Vitamin PP içeren ve mikro soyucu etkiye sahip olan şampuanlar, kepeğe karşı faydalı olacaktır. Aynı zamanda paraben içeren şampuanlardan da uzak durmak gerekir.

Bakım yağı kullanın

Nemden arınmış bir saç derisi, kepeğe davetiye demektir. Bu nedenle saç derisini nemlendiren bakım yağlarını tercih edebilirsiniz. Bakım yağı satın almadan önce doktorunuz ile konuşarak en uygun tercihi yapabilirsiniz. Ek olarak saçlarınızı yıkarken suyu sıcaklığını da ideal seviyede tutmaya gayret gösterin. Sıcak su, saç derisini kurutarak kepeklenmeye yol açabilir.

Yüksek ısı uygulamayın

Fön makinesi, düzleştirici ya da maşa gibi aletler bazı kadınlar için olmazsa olmazdır. Elbette bu gibi aletleri kullanmanıza kimse karşı çıkmaz ancak uzun süreli ya da sık tekrar eden kullanımlar saça zarar verir. Saça zarar veren şeyler doğal olarak saç derisine de zarar verebilir. Özellikle de fon makinesinin sıcak ayarını açıp saça yakın tutarsanız, saç derisini hızlı biçimde kurutursunuz. Bu durum kepeğe neden olur ve saç köklerini de zayıflatır. Kadıköy kuaför merkezi olarak bu tarz uygulamaları çok sık gerçekleştirmenizi tavsiye etmiyoruz.

Çok sık saç yıkamayın

Pek çok insan, kepekle mücadele etmek için saçlarını daha sık yıkama yoluna gider. Ancak bu durum kısır bir döngüye neden olur. Saç kepeklenme sorunu konusundaki en büyük etkenlerden birisi, saçı çok sık yıkamaktır. Çok sık yıkanan saç derisi, sebum üretecek vakti bulamaz ve saçınızdaki doğal yağ dengesi bozulur. Bu durum saç derisinin kurumasına ve kepeklenmeye yol açar. Kadıköy kuaför merkezi olarak, saçlarınızı gün aşırı süre ile yıkamanızı öneririz. Yani iki saç yıkama arasında en azından 48 saat gibi bir süresi olması gerekmektedir.

Benzer Makaleler

Saç Düzleştirme ve Dalga Verme Teknikleri

Giriş Saç stilini değiştirmek, görünümünüzü tazelemek veya özel bir etkinlik için mükemmel bir görünüm oluşturmak istediğinizde, saç düzleştirme ve dalga verme teknikleri size yardımcı olabilir.

Saç Boyama Hataları ve Çözümleri

Giriş Saç boyama, kişisel tarzımızı ifade etmenin etkileyici bir yoludur. Fakat bu süreç bazen beklediğimiz gibi sonuçlanmayabilir. İşte saç boyama sırasında yapılan yaygın hatalar ve

Saçlara Volume Kazandırma Yöntemleri

Giriş Kusursuz görünmenin bir parçası olan saçlar, hem kadınlar hem de erkekler için büyük önem taşır. Ancak herkes istediği saçlara doğuştan sahip olmayabilir. Çoğu kişi,

Saçları Yıpratan Alışkanlıklar

Giriş Saçlarımız, genel görünümümüz ve kendimize olan güvenimiz açısından önemli bir rol oynar. Ancak, bazı alışkanlıklar saç sağlığına zarar vererek, saçların yıpranmasına, kırılmasına ve hatta

Saçlarda Kırık Uçlar İçin Öneriler

Giriş Saçlarda kırık uçlar, hem erkeklerin hem de kadınların sıkça karşılaştığı bir sorundur. Saçlarınızın sağlıklı ve canlı görünmesini istiyorsanız, kırık uçları önlemenin ve tedavi etmenin